Sportágválasztó nap Kondoroson

 

Egy nap és vége a tanításnak a kondorosi  általános iskolában, ezért az ilyenkor szokásos lazább tanmenetet kihasználva rendezte meg a KONDI Kondorosi Ifjúságért Közhasznú Alapítvány a sportágválasztó napot.  A rendezvény célja, hogy a nyári szünetre induló diákokat megpróbáljuk a sport közelében tartani, és a gyerekek megismerjenek, kipróbáljanak olyan sportágakat is, amelyekkel eddig nem találkoztak. A sportnapot Kozsuch Kornél Kondoros alpolgármestere nyitotta meg, beszédében felhívta a gyerekek figyelmét a mozgás fontosságára és köszönetet mondott az alapítványnak a szervezésért. 
Mivel nincs sport bemelegítés nélkül, ezért Litauszki  László I. Danos kick-box mester tartott egy minden porcikát átmozgató bemelegítést, ezután csoportokra bontva először a csapatjátékok kerültek előtérbe. Lehetőség volt kipróbálni a kosárlabdát, focit és a floorball-t. 
Ezután több helyszínen folyt a munka. A békésszentandrási kajakosok egy evezőgépet hoztak magukkal, ami jól szimulálta a kajakozás nehézségét. Kovács László ifjúsági Európa bajnok kajakos látta el tanácsokkal a fiatal evezőket. A sportcsarnok közepét a vívók vették birtokba, magukkal hoztak egy automata találatjelzőt is, így a gyerekek a megfelelő ruházatba öltözve versenykörülmények között próbálhatták ki a vívást, Mihalek Zolán korosztályos válogatott vívó segítségével. 
Sportágválasztó nap kondoroson Sportágválasztó nap kondoroson Sportágválasztó nap kondoroson
Az előtérben Opauszki Anita aerobic edző tanított néhány lépést és koreográfiai elemet minden érdeklődőnek, nagy sikerrel.
Lónai Hajnalka tornász élménybeszámolót tartott a könyvtárban.    
A külső füves pályán Szabóné Csendes Ildikó többszörös válogatott atléta vezetésével atlétikai dobószámokkal ismerkedhettek meg az oda látogatók. 
Sportágválasztó nap kondoroson Sportágválasztó nap kondoroson
A csarnok harmadik harmadát a karatésok foglalták el Litauszki László kick-box mester és segítője Balogh János többszörös II. osztályú országos bajnok először néhány alap ütést és rúgást tanított, majd pusztakezes és kés elleni önvédelmet mutatott, természetesen gumikéssel a sérülések elkerülése érdekében. Ezután előkerültek a boxkesztyűk és egy bemutató küzdelem után bárki kipróbálhatta erejét és bátorságát. Bizony csattogtak a fülesek de” lepattant” a fiatalokról, mint ha misem történt volna újra felhúzták a kesztyűt. 
Mindent összevetve a rendezvény elérte célját, mozgásra serkentette a gyerekeket, megismertetett új sportágakat és minden bizonnyal új tagokat toborzott a sportklubbok számára. 
Remélhetőleg a komoly eredményeket elért sportolók pozitív hatással lesznek a résztvevőkre és példaképként tekintenek majd rájuk. 
 
2011. 06.14. Litauszki László KONDI Alapítvány kuratóriumi tag