Irány Lengyelország!

Kick-boksz Európa-bajnokság előtt!

 

alt

A jövő héten a lengyelországi Krynica-Zdrojban elkezdődik az a sportesemény, amit az európai kick-boksz utánpótlás, s benne a Békés megyei válogatottak régóta várnak: a Junior és Kadett Európa-bajnokság.

 Jellemző az érdeklődésre, hogy Európa országaiból 1422 nevezés érkezett, ami előre jelzi, hogy kemény küzdelmek vezetnek majd a dobogóra. Természetesen, ahogyan ez lenni szokott, a nevezési lista változhat, hiszen sérülés, formahanyatlás, súlyprobléma – ezek a felnőtt versenyzői mezőnyt is sújthatják, nemhogy az ilyenre jóval érzékenyebb utánpótlást – s ezek a sportág velejárói. Így végül is itt a kialakult Békés megyei lista, amely- remélhetőleg már nem változik: 

A következő Békés megyei versenyzőket nevezte a magyar szövetség az Európa-bajnokságra:.
 
PONT-FIGHTING SZABÁLYRENDSZER
 
Kadet 1 korosztály
37 kg Viczián Roland (Békéscsabai Lakótelepi SE)
Flack Márk (Békéscsabai Lakótelepi SE)
42 kg Hrabovszki Donát (Békéscsabai Lakótelepi SE)
47 kg Czár Tibor (Békéscsabai Lakótelepi SE)
+47 kg Óré Márk (Békéscsabai Lakótelepi SE)
47 kg. Kovács Barbara (Békéscsabai Lakótelepi SE)
+ 47 kg Török Dóra (Újkígyósi KBSE)
 
Kadet 2 korosztály
42 kg Krucsai Gergő (Űjkígyósi KBSE)
47 kg Csák Bence (Békéscsabai Lakótelepi SE)
Szentpéteri Bence (Békéscsabai Lakótelepi SE)
52 kg Sallai Gábor (Békéscsabai Lakótelepi SE)
63 kg Bálint Zoltán (Békéscsabai Lakótelepi SE) 
Szász Kristóf (Kondorosi KBSE) 
69 kg Opauszki Dávid (Békéscsabai Lakótelepi SE)
46 kg Laurincz Boglárka (Újkígyósi KBSE)
50 kg Rákóczi Réka (Békéscsabai Lakótelepi SE)
 
Junior korosztály
57 kg Hidvégi Nándor (Újkígyósi KBSE) 
63 kg Laurincz Zoltán (Újkígyósi KBSE) 
84 kg Harangozó Gábor (Újkígyósi KBSE) 
60 kg Pribék Andrea (Békéscsabai Lakótelepi SE)
70 kg Bálint Edit (Békéscsabai Lakótelepi SE)
 
LIGHT-CONTACT szabályrendszer
Kadet 2 korosztály
50 kg Rákóczi Réka (Békéscsabai Lakótelepi SE)
 
Junior korosztály
89 kg. Vida Balázs (Hegyesi SE, Füzesgyarmat)
 
KICK-LIGHT szabályrendszer
 
Kadet 2 korosztály
57 kg Mészáros Attila (Békéscsabai Lakótelepi SE)
 
Junior korosztály
57 kg Mármarosi Patrik (Békéscsabai Lakótelepi SE)
 
K-1 SZABÁLYRENDSZER
 
Junior 1 korosztály
63,5 kg Kádas Gábor (Békéscsabai Lakótelepi SE)
 
Junior 2 korosztály
75 kg Váradi Tamás (Békéscsabai Lakótelepi SE)
 altalt
 
 
Összesen 26 Békés megyei versenyző került be a válogatottba, s három súlycsoport is van, ahol mind a két magyar versenyző a megyéből jön. Az Európa-bajnokságon ugyanis kategóriánként egy ország két versenyzőt is indíthat. Bizony, ez tekintélyes létszám, és az EB költségek előteremtése nem kis áldozatot jelentett a kluboknak és a szülőknek, mert ebből utaznak a versenyzők. Van, aki tudott támogatót szerezni, van ahol az önkormányzat is beszállt, de összességében bizony nincs megoldva a kick-boksz válogatott versenyeztetése. Erről érdemes lenne egyszer hosszabban is elmélkedni. – sportágak támogatása, nemzeti büszkeségünk, eredményesség és ráfordított állami pénz aránya stb. 
alt
Mindenesetre, most vasárnap kiutazik a Békés megyei küldöttség, s még aznap 14 órakor megtörténik a mérlegelés, remélhetőleg minél kevesebb izgalommal. Hétfőn bírói szemináriumra, szakvezetői értekezletre, számítógépes sorsolásra kerül sor, majd az országvezetők bankettjére. A kedd délelőtti megnyitó ünnepség után elkezdődnek a selejtezők, amelyek mind szerdán, mind csütörtökön egész nap folynak majd. Pénteken a döntők első részét, szombaton a második részét rendezik, majd ezután a „búcsúbuli” a Sayonara Party zárja az Európa-bajnokságot.
A versenyzők természetesen az egész nyarat a felkészülésnek áldozták. Az utazó csapatban a legtöbb versenyző Hricsovinyi Károly és Debreczeni Dezső tanítványa.Hricsovinyi Károly így összegezte véleményét: 
-Milyen formában utaznak versenyzői az EB-re?
alt
-Akit kiviszek, az elvégezte azt a nagyon kemény és sok edzésmunkát, amit kiszabtam rá. Nyugodt szívvel viszem Őket. A formájukról nehéz nyilatkozni, mert van, aki most indul először ilyen szintű versenyen, s az utánpótlásnál amúgy is nehéz azt megítélni, mit fog ilyen nehéz nemzetközi mezőnyben teljesíteni. Aki már rutinosnak számít, az a Kádas Gabi, viszont Ő új szabályrendszerben, K-1-ben indul majd, ami új lesz neki. Versenyzőimtől elsősorban tisztességes helytállást várok, nincs eredménykényszer, mert olyan versenyzőket viszek ki, akik nemzetközi szinten nem rutinosak, de elvárom, hogy tisztességesen küzdjenek. Egyénileg Mészáros Attila egy jó sorsolással eljuthat a dobogóig. Ő eléggé sérülékeny, és reméljük, hogy nem fogja ez hátráltatni, most egészséges. Mármarosi Patrik is újonc, először lép ilyen versenyen küzdőtérre, szeretném, ha bizonyítaná, hogy nemzetközi szinten is helyt áll. A Váradi Tominak már „múltja” van, rengeteg mérkőzés áll a háta mögött, de nem ebben a szövetségben, a WAKO-ban. De tapasztalata alapján várható, hogy dobogóra állhat. Kádas Gabi is tapasztalt, gyermekkora óta versenyez, van rutinja, és higgadt versenyző tipus, „vagány gyerek, nála is elképzelhető az érem.
Debreczeni Dezső, a pontfighting vezető edzője:
- Jól sikerült a felkészülés, mindenki jó formában van, azért is,mert egész évben a Világkupán is jól szerepeltünk, gyakran erőnk felett. A versenyzőim közül az utolsó éves kadett 1 korosztályú Viczián Roland idén szinte mindenkit legyőzött, Hrabovszki Donát is esélyes. Amúgy szinte mindenkiben benne van az érem, de sok múlik a sorsoláson. A tavalyi világbajnokok, Laurincz Bogi és Szentpéteri Bence új korosztályban indul, de itt is esélyesnek számítanak, csakúgy, mint Opauszki Dávid.
- A nevezési listát ismerve milyennek várható a pontfighting mezőny?
- Az az igazság, hogy soka az új név benne, bár sok helyen voltunk az idén külföldön , de a most indulók felét nem ismerjük. A lengyelek nyilván készülnek, az olaszok is két versenyzőt indítanak, az oroszok, beloruszok is készülnek…Ne felejtsük el, hogy minden ország a legjobbakat hozza el. Versenyzőim mindent megtettek, jó formában utaznak!